Lettergrootte aanpassen

Nagelbeugel

Teennagels kunnen soms zo bol groeien dat ze gaan leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeien in uw huid.
Met een simpele nagelbeugel van ijzerdraad of kunststof kunnen bolle teennagels weer mooi vlak en pijnvrij worden gemaakt.

Vooral bij mensen met diabetes en reuma bestaat de kans dat ingroeiende nagels tot nare complicaties leiden, zoals ernstige infecties. Om dit tegen te gaan kan ik een nagelbeugel plaatsen.

Orthonyxie
De techniek van het plaatsen van een nagelbeugel om de bolle nagel weer een mooie platte vorm te geven, wordt orthonyxie genoemd. Nagelbeugels kunnen van speciaal ijzerdraad of kunststof zijn gemaakt. Zij voorkomen het ingroeien van uw nagel. Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel gelegd en met kunsthars vastgezet. De nagelbeugel drukt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo duwt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakkere vorm. Ik verplaats de nagelbeugel telkens na een aantal weken een stukje totdat de nagel recht is uitgegroeid en uw pijnklachten verdwenen zijn.

 

Resultaat
Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezelversterkt kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De werking van deze nagelbeugels is vergelijkbaar met de metalen versie. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden verplaatst voor een goed resultaat.

Oorzaken
Ingegroeide teennagels kunnen na verloop van tijd ontstaan door slecht passende schoenen of schoenen die de tenen te weinig ruimte geven. De nagels worden in het nagelbed gedrukt of groeien door zijwaartse druk uit de nagelwal. Vaak is het de nagel van de grote teen die de het meest te lijden heeft.

Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veelvoorkomende oorzaak van ingroeien in de huid. Als een nagel al pijnlijk in de nagelwal drukt wordt de nagelhoek vaak schuin afgeknipt. Dat verlicht weliswaar de pijn maar maakt het probleem alleen maar erger, omdat de nagel dan dieper in de nagelwal kan groeien. Knip uw nagels dus recht af en laat de hoeken zo veel mogelijk intact. De nagelhoeken mogen niet ergens ‘onzichtbaar’ eindigen in de nagelwal; beter is het als de hoeken iets uitsteken. Hebben uw nagels kunnen vreemde vormen hebben waardoor ze lastig te knippen zijn, vraagt u mij dan om advies over de beste manier van knippen.